Tuesday, November 6, 2012

About lavender...

Hi my friends!

Sorry, this post is only in Croatian.

Ovaj post se već čitavo stoljeće spremam napisati... ali nikako da sjednem i napravim to . Htjela sam vam reći par rijieči o proizvodima koji su me oduševili, oborili s nogu. Zamislite, to nisu lakovi za nokte . Premda se ovaj blog bavi skoro isključivo noktima, vrijeme je da se posvetimo i nekim drugim stvarima, naročito onima koje to zaslužuju. E pa ovi sigurno zaslužuju!


Još otkako sam čula Anu da prvi put govori o hidrolatu znala sam da to moram probati. Na fotografiji možete vidjeti proizvode obiteljskog gospodarstva 'Agrovit' iz Donje Bistre. Uz hidrolat tu je još i lip balm i lavandin melem. 
Hidrolat ili lavandina vodica je zbilja čudo prirode. Evo informacija s bočice:




Bočica je od 200 ml, sa špricom, platila sam ga 20,00 kn. Na prvu nisam bila oduševljena mirisom, zbilja nisam. Pomislila sam kako ovo nema veze s 'friškom' lavandom. I nema, miris je drugačiji. Čak sam pomislila da i odustanem od njega... ali morala sam ga bar probati. Prvi put sam ga iskoristila da ublažim iritaciju nakon depilacije. S depilacijom zbilja imam problema, koža mi je toliko izritirana njome da prva 24 sata ne mogu obući hlače. Ali sam sjela i prskala se po nogama... prvo prskanje nije baš pomoglo pa sam nakon desetak minuta ponovila postupak. Wow, nisam mogla doći sebi! Crvenilo se povuklo nakon nekih pola sata, što je višestruko kraće nego inaće, a onaj osjećaj žarenja i pečenja je nestao kao rukom odnešen. Zbilja djeluje! Nakon ovog sam mu odlučila dati i drugu šansu, probati ga i na licu... Moje lice često burno reagira na promjene temperature, naročito na vrućinu. Kapilare se prošire, a lice doslovno bukne, imam osjećaj da gorim iznutra... e, tu je ovaj ljepotan opet pomogao! Lagani špric po licu i za par minuta lice se smirilo, osjećaj žarenja je nestao a i crvenilo se ubrzo povuklo. No, doma smo ga najviše koristili za sprečavanje svrbeža nakon uboda komaraca. Ovo ljeto su nas zbilja grizli... ali srećom je spasitelj bio blizu . Kad je klinac izgorio ovo čudo mu je izvrsno poslužilo za hlađenje. Moja mama uživa na svom 'ranču' ali hidrolat je uvijek blizu, nikad ne znate kad će vas napast kakav kukac ili alergija. Doma smo svi oduševljeni, i svi ga koristimo, i ovo mirna srca i savjesti mogu svakom preporučiti. Naravno, nakon nekog vremena sam se sasvim navikla na miris. Ako niste, obavezno probajte pa se uvjerite same.


Lavanin melem dolazi u pakirunju od 10 ml i taj košta 10,00 kn, ima i veće ali sam ga prvo htjela isprobati. Isto kao i hidrolat pomaže kod iritacije, manjih ranica i opekotina. Moja jača polovica radi na otvorenom i kad spečen dođe doma, nakon tuširanja obavezno se maže ovim melemom. Ovo ljeto ga je doslovno spasio! Ja vam nosim naočale, i nekako mi se desilo da se na metalu koji sjedi na nosu s unutrašnje strane zgulila boja. Naravno, kontaktna alergija je rezultirala krastom... melem je spasio stvar. Naočale prelakirala, a krasta je doslovno nestala preko noći, nakon samo jednog mazanja! Spasio je stvar i kad sam se opekla vrelom vodom... nećete mi vjerovati, zalila sam nadlanicu kipućom vodom i zahvaljujući hidrolatu i melemu prošla bez ožiljka! Ni hlađenje u vodi, ni hidrolat nisu spriječili nastajanje mjehura . Ali kad su mjehuri pukli mladu kožu sam mazala ovim melemom i ožiljka nema! Fotke bi bile odvratne, ali mi je ipak žao što mi onda nisu pale na pamet (nije mi za zamjerit, bila sam zauzeta griženjem jezika da ne vrištim). Miriše super, žućkaste je boje, i ne treba vam velika količina jer se lako razmazuje. Jedino mi je, kad se u sredini već stvorila rupa, išlo na živce kopati po posudici pa sam napravila ovo: 


Prebacila sam ga u prazno labello! Sad mi je savršen! Obožavam ga!




Melem je bio bonus, uzela sam više stvari pa su ubacili i njega, divan znak pažnje . Njega sam prvog potrošila! Inaće nisam ljubitelj mirišljavih i u različitim okusima lip balmova, uvijek kupujem onaj za osjetljivu kožu bez mirisa i okusa. Ali ovaj... boju mu je vjerojatno dala čokolada (sastav možete vidjeti na specifikaciji), miriše po lavandi, a osjeti se tek tračak naranče. Jedina mana mu je što je na žalost preukusan pa mi se prvi put u životu dešavalo da sam ga doslovno lizala i jela s usana... nisam si mogla pomoći . Usne su vam nakon njega mekane kao bebina guza . Fantastičan proizvod!

Sve proizvode možete naći na stranicama 'Agrovit-a', gdje ih možete i naručiti. Prema meni su bili extra ljubazni, a paket mi je stigao već sutradan, što je bilo ugodno iznenađenje. Ne mogu ih dovoljno nahvaliti, a proizvodi govore sami za sebe. Za ljubitelje prirodne kozmetike, ovo je pravo blago! Lavandine sapune smo potrošili prije no što sam se sjetila pofotkati ih, stupid me .   

Do idućeg susreta, pazite na sebe... Žana 

22 comments:

  1. Replies
    1. obrigado :D
      usar os produtos sanitários no Brasil?

      Delete
  2. Your blog is very good. I'm following you. Kisses.

    galerafashion.blogspot.com.br

    ReplyDelete
  3. Ja sam probala samo hidrolat i super mi je bio...nažalost, potrošila sam ga pa tražim neki drugi sličan proizvod jer ne dostavljaju u BiH...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baš mi je žao... ali drago mi je da ti se svidio :D

      Delete
  4. Mogu da citam i da zamisljam :) Dok prijateljicina plantaza ne pocne da donosi prinose, uzivam u mirisnim svecama i jastucicima sa lavandom :))

    ReplyDelete
  5. Sve super zvuči, ali od mirisa lavande me zaboli glava :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. vjerujem ti, ona ima malo teži miris... nađi neki koji ti odgovara pa udri ;)

      Delete
  6. Idem odmah posjetiti njihovu web stranicu. Stalno tragam za prirodnom kozmetikom! :)

    ReplyDelete
  7. Sve super izgleda, a vidim da si imala samo pozitivna iskustva, mislim ne sa opekotinama i ubodima nego sa lecenjem istih.. :-) Obozavam miris lavande! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zbilja, sve pet, samo da ovaj hidrolat malo bolje miriše... ali vremenom se navikneš :D

      Delete
  8. Hidrloati su savršenstvo prirode... jako su djelotvorni, a nisu agresivni poput eteričnih ulja...ako ti se on svidio probaj koristiti bazna ulja poput jojobe, lješnjaka, badema za njegu tijela i lica. Prepuna su vitamina, antioksidansa, a većina njih nije komedogena.
    Ako te zanima ima super pdf na forumu pod nazivom "prirodna kozmetika", ta hrpom zanimljivih i korisnih recepata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. trošim ulje od badema jer mi je koža suha, ali trenutno sam opčinjena ricinusovim uljem :D
      hvala na preporuci :D

      Delete

Thank you for time spent with me, I appreciate every single comment :-)
But please refrain from spamming me with links.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...